26 Ocak 2012 Perşembe

Damdaki Kemancı...



İlk önce yakınına bak şiarıyla kaleme alındığının garantisi olan sıcacık bir hikâye ve bu hikâyeden türetilen bir müzikal.
Anatevka isimli Rusya’da küçük bir Yahudi kasabasında yasayan sütçü Tevye'nin 5 kızı vardır ve bir de "cadı" karısı...

Anatevka geleneklerine bağlı insanların ikamet ettiği bir yerdir fakat dünya hızla dönmekte ve de değişmektedir. Bu değişimi mükemmel şarkılar eşliğinde verebilen bir filmdir ki "Haim Topol" Tevye karakterine kattığı ruh ile iliklerinizi titretir ve hayranlığınızı gizleyemez gelir böyle blog’a yazarsınız :)


Filmdeki şarkılar, karakterler, diyaloglar bir şahanedir. Hele ki Tevye’nin tanrı ile yaptığı monologlar tadından yenmezdir. Türkçe 'ye "ah bir zengin olsam" olarak uyarlanan hemen hepimizin bildiği şarkı "if i were a rich man" dilinize dolanır durur :) durduk yerde pek gelenekçi olmasanız da "tradition" der durursunuz :D Yazmamak olmaz “matchmaker” da mükemmeldir…


Sosyal gözlemdeki ustalığı filmi samimi yapar ki süreci işleyişi de sizde uyarlama zorunlulukları hissettirir. Nasıl ki Mel Gibson'un Apocalypto'sundaki kaynana-damat atışmaları/didişmeleri çok tanıdık geliyorsa bu filmde de tanıdık gelecek onlarca hal göreceğinizin garantisi var. Söylemler de buna dâhil. Bu nedenle Yahudi geleneklerinin anlatılması sizi önyargılı olmaya itmesin ki itmemeli... Ayrıca gelenekler de sadece Yahudi toplumuna özgü olmayıp kapsayıcı bir niteliğe sahipler :)

Unutmadan Türkiye de dünyadaki sayılı uyarlamalardan birine merhum Cüneyt Gökçer sayesinde sahip olmuştur.
 

Son olarak filmi izlemeden devamını okumayın :D


--- spoiler ---
Filmin final sahnesindeki terk-i diyar sahnesi size boşaltılan Kürt köylerini, Ermeni Tehciri'ni, Kıbrıs’taki Türkleri/Rumları, Hocalı’yı, Gözyaşı Yolunu akla getirir ki ünlü kemancı Isaac Stern de duygudan duyguya sokar insanı...
--- spoiler ---

2 yorum:

  1. Damdaki Kemancı çok güzel, kesinlikle. Oyunculuklar ayrı görüntüler, hikaye, müzik ayrı güzel. İzleyeli epey oluyor,şimdi yazıyı okuyunca tekrar izleyesim geldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :D Ben de geçenlerde arkadaşlarla bir daha izledim aylak. Zamanının çok ötesinde bir film...

      Sil

Dostmodern Hyde Park'a hoş geldiniz :D

Bu sizin bana yazdığınız ilk yorumunuzsa, dövüşeceksiniz... Welcome the erdost club...

Yorum yazmanız beni mutlu eder, yorumunuz etmese bile...

Yaz işte be...